• 15 jaar garantie

 • Hoge kwaliteit, scherpe prijs

 • ​Service en advies​

 • Binnen 2 weken geïnstalleerd

 • Levering uit voorraad

 • Advies aan huis

Wat te doen aan kunstgras wat plat ligt

De veel verschillende soorten kunstgras hebben allemaal een andere samenstelling. Zo heeft de een sprieten van 40 millimeter en de andere maar van 20 millimeter. Ook het aantal sprieten per vierkante centimeter geeft verschil. U kunt zich voorstellen dat elke soort kunstgras in combinatie met het gebruik en hoe deze gelegd is door de jaren heen kan veranderen.

 

Wat zijn de redenen dat kunstgras plat kan gaan liggen?

 • Geen gebruik van instrooizand bij het leggen van het kunstgras
 • Keuze voor de juiste kunstgras ondergrond
 • Geen juiste soort kunstgras gekozen voor uw situatie
 • Kunstgras van mindere kwaliteit gekozen
 • Zware belasting op kunstgras 
 • Niet onderhouden van het kunstgras

Niet ingezand bij het leggen van het kunstgras

Instrooizand is de beste vriend van kunstgras! We horen wel eens dat men kunstgras koopt waar geen instrooizand in hoeft. Dit hoeft uiteraard ook niet maar het biedt wel veel voordelen welke de levensduur verlengen:

 

 • Het instrooien van het kunstgras zorgt ervoor dat een laagje stevigheid onderin de grasmat ontstaat.
 • Dit zorgt ervoor dat de sprieten mooi rechtop blijven staan. 
 • Daarnaast geeft het gewicht op de mat, waardoor deze strak en zonder plooien blijft liggen.

Het zand is speciaal gedroogd en rond gebrand en zal bij het invegen meteen onderin de grasmat verdwijnen. Speelgras moet altijd worden "ingezand", meer kilo's per vierkante meter dan landscaping grass. Speelkunstgras wordt intensief gebruikt, dus het zand geeft steun. Dit bewijst dat het "inzanden" van kunstgras alleen maar goed is. Bij kunstgras voor in de tuin gebruiken we 5 tot 12 kilo per vierkante meter, dit ligt aan de soort kunstgras welke gekozen word.

Keuze voor de juiste ondergrond

De juiste ondergrond onder kunstgras is erg belangrijk! Deze dient stevig en waterdoorlatend te zijn. Wij gebruiken altijd granulaat als ondergrond. Dit is erg sterk wanneer deze wordt aangetrild en laat het water goed door. Geel zand kan ook gebruikt worden maar de onderlaag dient dan dikker te zijn dan bij granulaat. Daarnaast dient de onderlaag goed aangetrild en geëgaliseerd te worden zodat het kunstgras strak en netjes ligt. 

 

kunstgras-dat-plat-ligt

Geen juiste soort kunstgras gekozen voor uw situatie

Elke situatie is anders. Een voortuin waar zelden iemand overloopt of een achtertuin waar dagelijks door 3 kinderen op gespeeld wordt met een trampoline en speeltoestel.. Naar beide situaties dient een andere soort kunstgras gekozen te worden. Laat u goed adviseren en denk daarbij ook aan de toekomst! Misschien heeft u nu nog geen kinderen maar een goede kwaliteit kunstgras gaat bij normaal gebruik en onderhoud zeker 10 tot 15 jaar mee! Dus denk aan de toekomst!

Kunstgras van mindere kwaliteit gekozen

Er zijn verschillende kwaliteiten kunstgras waardoor het soms lastig is om te ontdekken welke soort de juiste is voor uw situatie. Laat u daarom goed adviseren en ga eens langs bij een kunstgras showtuin. Bij ons in de kunstgras showtuin laten wij u de verschillen zien en kunt u dit ook goed voelen. Zo krijgt u een beter beeld hoe de verschillende soorten kunstgras tot stand komen en waar de verschillende prijzen vandaan komen. 

Kijk daarnaast goed naar de garantie welke wordt gegeven op uw kunstgras. Geen garantie betekend vaak een mindere kwaliteit product. 
Let ook op de aanwezigheid van diverse stoffen zoals lood en cadmium. Deze zijn slecht voor het milieu. De producten van Garden Sensen zijn allemaal lood- en cadmiumvrij, dus milieu- kind- en diervriendelijk.

Zware belasting op kunstgras

Wanneer kunstgras zwaar belast wordt, bijvoorbeeld doordat er een bloempot op gestaan heeft, zal het kunstgras door het gewicht van deze pot plat gaan liggen. Dit is gemakkelijk op te borstelen met een gewone harde bezem. Zo borstel je de lucht weer tussen de prieten zodat ze weer rechtop gaan staan. 

Ook na het plaatsen van een zwembad, groot of klein, zal het kunstgras plat gaan liggen. Het water is immers te zwaar voor de sprieten. Wanneer het zwembed weggehaald wordt laat het kunstgras dan even voor wat het is. Zo kan deze van zichzelf alweer wat vorm krijgen. Daarna help je de sprieten door met een harde bezem tegen de sprietrichting in de vegen. Ga niet alle kanten in borstelen, zo kan je de spriet 'beschadigen'. Bij speelgras kan er gekozen worden om kunstgras valdemping te gebruiken.

Niet onderhouden van het kunstgras

Kunstgras is niet onderhoudsvrij maar onderhoudsarm. Kunstgras heeft elk jaar even onderhoud en aandacht nodig. Kijk of er voldoende zand in het kunstgras aanwezig is, vul dit eventueel aan. Gebruik hiervoor het juiste instrooizand, gezuiverd en rond gebrand. Diverse kunstgras benodigdheden zijn bij ons verkrijgbaar. 

 

plat-kunstgras-omhoog-krijgen

 

Mocht het kunstgras een onderhoudbeurt nodig hebben kan deze uitgevoerd worden door ons. Wij zullen het kunstgras schoonmaken, opborstelen, inzanden waar nodig en checken op eventuele mankementen. Zo kunt u langer van uw kunstgras genieten!

 

Kortom; door aandacht voor uw kunstgras gaat het kunstgras langer mee en zal het mooier blijven. Uiteraard is het ook belangrijk hoe het gelegd wordt. Juiste ondergrond en materialen zorgen voor een langere levensduur. Informatie over de verschillende mogelijkheden om uw kunstgras een boost te geven? Bezoek de kunstgras showtuin of neem contact op, wij helpen graag.