• 15 jaar garantie

  • Hoge kwaliteit, scherpe prijs

  • ​Service en advies​

  • Binnen 2 weken geïnstalleerd

  • Levering uit voorraad

  • Advies aan huis

Kunstgras ondergrond

Waar moet de ondergrond onder het kunstgras aan voldoen? Kunstgras dient gelegd te worden op de juist ondergrond. Dit is erg belangrijk! Misschien nog wel belangrijker als de kunstgras soort welke gekozen wordt.ondergrond voor kunstgras betongranulaat

Wat moet er onder kunstgras?

Er zijn verschillende ondergronden geschikt voor onder het kunstgras. Het grondwerk, onderbouw, onderlaag of fundering vergt aandacht en is een belangrijke stap in het aanlegproces zodat het kunstgras er zo strak mogelijk bij ligt en belangrijker; blijft liggen! Het belangrijkste is dat de kunstgras ondergrond stabiel, egaal en waterdoorlatend is. 

Alvast de belangrijkste punten voor een kunstgras ondergrond:

Hieronder leggen wij alles stap voor stap uit.

Ondergrond voor kunstgras in de tuin 

In de meeste gevallen wordt kunstgras gelegd op de plaats waar nu natuurgras ligt. Deze zwarte grond met wortels dient altijd verwijderd te worden. Dit is een organische, verteerbare grond en zal in de loop der tijd gaan verzakken waardoor het kunstgras niet meer strak ligt. De beste ondergrond voor kunstgras in de tuin in granulaat. Andere benamingen zijn betongranulaat, menggranulaat of zeefzand. En dan heeft onze voorkeur betongranulaat 0-4. Wij gebruiken dit al sinds 2007 als ondergrond voor kunstgras. 0-4 betekend dat de gradatie, grootte van de korrels 0 tot 4 millimeter zijn.
Dit product is zeer sterk en zorg voor een strakke onderlaag welke erg goed water doorlaat. De korrels in dit zand zijn hoekig van vorm. Hierdoor veroorzaakt het plaatvorming en is dus uiterst sterk als ondergrond voor kunstgras. Betongranulaat is er in verschillende afmetingen. Onder het kunstgras mag deze niet te grof zijn en ook niet te fijn, de beste afmeting is 0 tot 4 millimeter, dus de 0-4 variant.

kunstgras-ondergrond

Er wordt ook vaak geel of wit zand gebruikt. Dit is zachter van structuur dus zal nooit zo sterk zijn als granulaat. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van geel zand dient het zandbed minimaal te bestaan uit 10 centimeter. Bij betongranulaat mag er een dikte aan gehouden van 5-6 centimeter. Mocht het zijn dat de ondergrond niet goed afwaterd voordat er een nieuw zandbed wordt aangebracht, dan raden wij aan om een dikker zandbed te maken van de nieuwe ondergrond. Dus door meer af te graven. Of om drainage pijpen (bijvoorbeeld bij een leem of klei grond) of een andere afwaterings systeem aan leggen om het water af te voeren. 

Door het zandbed goed aan te trillen, te egaliseren en daarna te besproeien met water zal de kunstgras ondergrond compact worden zodat het zorgt voor een strakke ondergrond.
Wij raden ook altijd aan om een drukverdeeldoek te gebruiken. Deze hebben wij in een zwaardere variant, ook goed om een zwembad op te zetten of met spelende kids.

Kunstgras op een balkon ondergrond met waterafvoer

Bij een balkon is het belangrijk dat het water weg kan. Meestal is hier al rekening mee gehouden bij de bouw bijvoorbeeld door een goot of een afloop in het balkon. Wanneer de ondergrond van het balkon gestort en gesmeerd cement is kan het kunstgras hier direct op gelegd worden. Uiteraard is het mogelijk om extra zachtheid te geven aan de kunstgras ondergrond door valdemping te plaatsen. 

Mocht de waterafvoer niet voldoende zijn kan er kunstgras drainage gebruikt worden. Door de structuur van dit product zal je geen last hebben van water wat op het balkon of dakterras blijft staan en wordt het water afgevoerd.

Wanneer het balkon tegels of klinkers bevat waar duidelijke groeven aanwezig zijn raden wij aan om een drukverdeeldoek, valdemping of drainaige te gebruiken zodat deze groeven worden opgevuld. Wanneer dit niet gebeurd zal de structuur van de groeven door het kunstgras zichtbaar zijn na een aantal maanden. Het is ook een optie om de groeven op te vullen met het fijne instrooizand. Per situatie bekijken we wat het beste is. 

kunstgras-ondergrond-op-balkon drainage ondervloer onder kunstgras op een balkon als ondergrond

Kunstgras op een terras leggen als ondergrond

Net zoals hierboven bij tegels op een balkon, bestaat een terras bijna altijd uit tegels of klinkers. Het maakt niet uit hoe groot ze zijn maar het gaat om de groeven welke opgevuld moeten worden. Ook wanneer deze niet helemaal vlak liggen zullen deze voelbaar zijn door het kunstgras heen. Voor het kunstgras zelf maakt het niet uit of deze op tegels gelegd worden, het gaat puur om de structuur welke door het kunstgras zichtbaar zal worden. 

Om dit tegen te gaan kunnen de tegels verwijderd worden en een laagje zand aangebracht worden, het beste is de betongranulaat. Maar ook dezelfde toepassingen als kunstgras leggen op een balkon zoals hierboven beschreven is hier mogelijk. Wil je kunstgras leggen op tegels of bestrating? Wij helpen je met de juiste werkwijze!

Tijdelijk een kunstgras mat uitrollen om bijvoorbeeld een zwembad op te zetten is geen probleem. Na de zomer weer oprollen en opbergen in de garage voor volgend jaar.

Kunstgras op zwarte grond leggen

Kunstgras leggen op natuurgras? Dit is af te raden. Zwarte grond is niet sterk genoeg, verteerbaar en bovendien kan dit niet getrild en geëgaliseerd worden. Hier kunnen we kort over zijn; gewoon niet doen.

Kunstgras over gazon heen leggen

Net zoals kunstgras leggen over zwarte grond, zal ook bij kunstgras leggen over het bestaande gras geen voordelen met zich mee brengen. Natuurgras is verteerbaar dus het kunstgras zal niet mooi liggen en blijven liggen. Daarnaast kan er gemakkelijk onkruid groeien in natuurgras omdat zwarte grond een voedingsbodem is voor plantjes. Alles weten over kunstgras leggen op natuurgras? Lees meer of vraag om advies.

Kunstgras op een dakterras leggenkunstgras-ondergrond-dakterras

Kunstgras kan, net zoals bij balkon en terras, direct geplaats worden op een dakterras. Let op de waterdoorlaatbaarheid of zorg ervoor dat deze in orde komt door een drainaige te gebruiken. Er kan ook gekozen worden om een klein laagje granulaat aan te brengen om ervoor te zorgen dat de ondergrond onder het kunstgras strak is. Let er dan wel op dat het dakterras dit gewicht kan/mag dragen.

Kunstgras op een onstabiele ondergrond

Bij een onstabiele ondergrond is het gebruik van betongranulaat perfect. De werkwijze is hetzelfde als de opbouw welke wij hierboven uitleggen onder het kopje 'Ondergrond voor kunstgras in de tuin'.
Mix deze ondergrond nooit met cement, ook al klinkt dit erg sterk. Hierdoor wordt de waterdoorlatendheid stukken minder en bij vorst kunnen er schuren ontstaan waardoor de ondergrond gaat brokkelen.

Kunstgras leggen op valdemping als ondergrond

kunstgras-op-valdemping-ondergrond

Valdemping zorgt voor een lekker zachte, stevige onderlaag. Deze kan zowel op granulaat als op tegels of klinkers geplaats worden. Rondom speeltoestellen is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden van de maximale valhoogte zodat de combinatie goed gekeurd is. Hier zijn strengen regels aan verbonden. Valdemping onder kunstgras kan ook zonder keuring gelegd worden in particulieren tuinen bijvoorbeeld. Maar wanneer je bij een gemeente of school een gekeurde ondergrond met kunsgras nodig hebt, dan is de enige optie om te kiezen voor de combinatie die toegepast kan worden en dan aan de eisen voldoet.

Tips over de juiste kunstgras ondergrond in onze showtuin

Meer informatie over de mogelijkheden en soorten kunstgras. Bezoek onze kunstgras showtuin in Brabant. HIeronder enkele sfeerimpressies.

kunstgras-ondergrond-bekijken wat-is-de-juiste-ondergrond-voor-kunstgras beste-ondergrond-voor-grasmat

Terug naar andere kunstgras benodigheden

Wat onze klanten zeggen

"

Wij zijn dik tevreden over het mooie kunstgras dat bij ons is gelegd! Wat wij prettig vonden is: het snelle schakelen en het feit dat het op zeer korte termijn gelegd kon worden. Het is verder met veel beleid en aandacht gelegd (mooi aflopend richting de poort). Nogmaals: erg tevreden!


Familie uit Best - Januari 2023

''Dag Yoni & John: Gisteren, 28 mei, hebben jullie bij ons het grastapijt gelegd. Het eindresultaat is echt helemaal top. Mooier dan we verwacht hadden. En wat is John een topvent. Hij heeft zelfs de banden vervangen die ik gelegd had omdat er een paar niet zo mooi waren. Dat noem ik nou echt top service eerste klasse. Bij thuiskomst was alles netjes opgeruimd en leek alsof er niemand geweest was. De 5 sterren hebben jullie meer dan verdiend. Ik zal jullie aan iedereen aanraden. Ga zo door. En oja, Yoni. Jij ook bedankt voor je duidelijke, enthousiaste en vriendelijke uitleg bij ons bezoek een jullie showroom. Wij gunde het jullie gelijk. Hopen dat we jullie niet meer nodig hebben al ben ik er zeker van dat jullie ook dan weer klaar staan voor ons."


Familie uit Goirle - Mei 2022

"Wij zijn erg te spreken over de service en prijs-kwaliteitverhouding van Garden Sense. We werden erg vriendelijk en goed geholpen bij het uitzoeken van het kunstgras. Voor een mooie prijs werd ons oude gras en zand meegenomen en het nieuwe kunstgras gelegd. Goede, vriendelijke en nette service voor een hele mooie prijs."


Linda & Michael uit Tilburg - November 2022

"Na een goed advies en een nette offerte is vandaag het kustgras in mijn voor en achtertuin aangelegd. De reacties zijn alom positief. Ik ben ook zeer tevreden met de service en de snelheid waarmee het hele proces van advies, offerte en aanleg werd doorlopen. Het is zeer goed te merken dat je met een professionele organisatie, die meedenkt en weet waar ze over spreken."


Meneer van Esch - Juni 2022

John en Yoni zijn een gouden duo. Yoni is goed bereikbaar en denkt graag snel mee en John voert de werkzaamheden/ aanleg zorgvuldig uit. Hij heeft plezier in het werk en straalt dat ook uit. Daarnaast denkt hij ook mee bij het aanleggen en is het een aardige man. Kortom, voor mooi kunstgras en goed advies en aanleg moet je bij Garden Sense zijn. John en Yoni bedankt!


Familie uit Eersel - November 2021

'GARDEN SENSE mag met recht in hoofdletters geschreven worden. Wat een fijn bedrijf om mee samen te mogen werken. Na een ongedwongen eerste bezoek in Oktober bij Yoni hadden wij meteen al besloten om niet verder te gaan kijken en GARDEN SENSE het kunstgras aan te laten leggen. We kregen het advies om in januari nog een keer op de koffie te komen om de nieuwste grasssoorten en kleuren te komen bekijken. Wij hebben gekozen voor GS Branch. John is een echte vakman en gaat voor 100 % resultaat en dat is dan ook terug te zien in het gras! Een echt Brabants bedrijf waar men de tijd voor je neemt en met goede adviezen komt en een eerlijke service! En last but not least ...het echte genieten kan nu gaan beginnen. John en Yoni bedankt!'


Familie van den Heuvel - September 2021

"Wij zijn zeer tevreden met de vriendelijke ontvangst, wijze van voorlichting en meedenken om onze tuin tot een heel mooi plaatje te maken, zodat wij hier jaren plezier van zullen hebben. Tevens zijn wij zeer tevreden met de prima prijs/kwaliteitsverhouding en als belangrijkste uiteraard de wijze hoe het gelegd wordt. In 1 woord : Geweldig!"


Familie uit Tilburg - Maart 2023

Showtuin in oirschot bezocht ,Yoni ons zeer goed van informatie voorzien welk type gras voor ons het beste was, dezelfde dag offerte binnen, hier waren we het snel over eens: opdracht gegeven voor plaatsing. Binnen een dag of 10 vakkundig geplaats door John, en genieten! Alles zeer netjes afgewerkt. in een woord SUPER levering en plaatsing zoals afgesproken en zeer snel goed zo ga zo door, wat een vakmensen!


Familie uit Hoogeloon - Februari 2022

Kunstgras offerte aanvragen?

Wilt u graag kunstgras offerte aanvragen? Klik dan op de button hieronder en vul eenvoudig het formulier in.

Offerte aanvragen