• 15 jaar garantie

  • Hoge kwaliteit, scherpe prijs

  • ​Service en advies​

  • Binnen 2 weken geïnstalleerd

  • Levering uit voorraad

  • Advies aan huis

Zelf kunstgras leggen

Het zelf aanleggen van kunstgras is geen gemakkelijke klus. Er wordt vaak te makkelijk gedacht over de stappen welke moeten worden ondernomen om het kunstgras optimaal te leggen en om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. 

Zelf kunstgras leggen met de leginstructies!

Er moet goed nagedacht worden over alle stappen die genomen dienen te worden en hoe deze uit te voeren. Allereerst is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van de juiste kunstgras accessoires en er gekozen wordt voor een sterke, waterdoorlatende ondergrond. 

Wij zullen alle stappen in het kort doornemen zodat u een goed beeld krijgt. Daarnaast kunt u de leginstructies voor het plaatsen van kunstgras downloaden van onze site. Ook hebben wij een korte bedrijf film gemaakt waarin wij laten zien hoe de aanleg eruit ziet.

DOWNLOAD DE LEGINSTRUCTIES KUNSTGRAS LEGGEN Zelf kunstgras leggen is eenvoudig met onze tips!

de vleug van kunstgras en legrichting bepalen

 

Belangrijk aandachtspunt; de vleug en legrichting van kunstgras

Om te beginnen willen we even aandacht voor een belangrijk punt bij kunstgras leggen; de vleug.
De legrichting waarin je het kunstgras legt kan je bepalen door het volgende blog door te lezen; kunstgras leggen, in welke legrichting en wat is de vleug. Wij helpen graag om te bepalen wat de juiste vezelrichitng en zichtkanten zijn.

 

Wat heb ik nodig om kunstgras te leggen?

In bovenstaande video is te zien hoe het kunstgras gelegd wordt en welke materialen er nodig zijn. Daarnaast zijn ook spullen nodig om het geheel te kunnen plaatsen:

Stappenplan om zelf kunstgras te plaatsen

zelf-kunstgras-leggen1) Oude ondergrond verwijderen.zelf-kunstgras-leggen-afvoeren
Verwijder de oude grasmat, bestrating en ander materiaal van de plek waar u het nieuwe kunstgras wilt leggen.

zelf-kunstgras-leggen2) Aanvoeren van een nieuwe, sterke en waterdoorlatende ondergrond.
Verzeker u zelf ervan dat de ondergrond het water kan afvoeren. De geschikte onderlaag moet tussen de 5 en 10 cm hoog zijn, dit ligt aan de soort ondergrond. Zwarte grond is niet geschikt als ondergrond voor kunstgras, geel zand is minder geschikt. Wij gebruiken altijd menggranulaat.

zelf-kunstgras-leggen-egaliseren

 U kunt de ondergrond afwerken met opsluitband of stenen, dit hoeft niet. Het kunstgras kunt u op een natuurlijke manier laten stoppen onder een heggetje of in de border van uw tuin.

zelf-kunstgras-leggen3) Verwerken ondergrondTril de ondergrond aan, houd het zandbed 1 cm onder de bovenzijde van de opsluitband of bestrating. Egaliseer de oppervlakte met een waterpas en uitvlaklat.

zelf-kunstgras-leggen4) Ondermat plaatsen
U plaatst het drukverdeeldoek, geotextiel en/of kunstgras valdemping. Zorg dat het drukverdeeldoek elkaar niet overlapt. Bij het geotextiel is dit niet erg. Heb ik een geotextiel of drukverdeeldoek nodig? Ja, wij raden het al-tijd aan.

zelf-kunstgras-leggen-geotextiel

zelf-kunstgras-leggen5) Kunstgras leggen
Rol het kunstgras uit. Let op eventuele vleug! Kunstgras is het mooist als u in de vleug kijkt. U legt de rol kunstgras ongeveer 5 cm over de kant, rand of tegen de muur. Als de tuin breder is dan vier meter legt u de andere rol hier tegenaan.

zelf-kunstgras-leggen6) Op maat snijden
Snijd het kunstgras met een scherp stanleymes op maat in de rug van de mat. Voor snijwerk is een vast hand nodig en een scherp stanleymes!

zelf-kunstgras-leggen7) Lijmen wanneer nodigzelf-kunstgras-plaatsen-lijmen
Sla vervolgens de zijkanten, die aan elkaar gelijmd moet worden, om en snijd ongeveer 2 cm tot aan de tweede pool van de zijkanten af. Let goed op de ruimte tussen de twee matten, zodat de lijmnaad nauwelijks opvalt. Leg de lijmband onder de naden van het kunstgras, vouw het terug, trek handschoenen aan en smeer met de lijmkam een strook lijm op de lijmband. Bevestig de matten stukje voor stukje op de lijmband. Let op dat er geen sprietjes tussen de naad komen. Hierdoor wordt de naad namelijk duidelijker zichtbaar. Na een uur loopt u een keer over de naden om extra aan te drukken. Ook kan gekozen worden kunstgras tape te gebruiken. Bij kleinere tuinen en/of tuinen waar slechts een klein stukje
zelf-kunstgras-plaatsen-snijdenelijmd moet worden, biedt dit veel voordelen. 

zelf-kunstgras-leggen8) Inzanden
Instrooien met instrooizand is niet noodzakelijk, maar geeft extra stevigheid aan de spriet en steun aan de mat. Wij adviseren dit wel te doen. Dit omdat we de afgelopen jaren hebben ervaren dat het ten gunste is van de grasmat.

zelf-kunstgras-leggen9) Kunstgras haken
Eventueel kunnen kunstgras pinnen worden gebruikt. Rondom een boompje of perkje ter bestrijding van vandalisme of op een heuvel omzelf-kunstgras-plaatsen-inzanden
erschuiving tegen te gaan. Zelf gebruiken wij weinig kunstgraspinnen. De mat kan hierdoor niet "werken" en er ontstaat een ongewenste plooi/kreukel.

zelf-kunstgras-leggen10) Opborstelen
Borstel het kunstgras op met een harde bezem. Het kunstgras zit erg plat wanneer het op de rol wordt gerold in de fabriek. Zodoende moet het kunstgras altijd worden opgeborsteld met en harde bezem of kunstgras bezem. Wanneer het kunstgras voor u gelegd wordt door de specialist zal dit gebeuren met een borstelmachine. Deze kan meer kracht zetten dan met de hand. Mocht het niet lukken kan dit uiteraard altijd nog worden gedaan om het kunstgras net die extra boost te geven.

Hoe lang doe ik zelf over kunstgras aanleggen?

Hoe lang het duurt voordat het kunstgras gelegd is ligt aan de werkzaamheden welke moeten gebeuren en het totale oppervlak welke voorzien moet worden van kunstgras. Bij een recht stuk van 4x8 zonder 'raar' snij- en lijmwerk en waarbij alle werkzaamheden vanaf het oude gazon verwijderen tot het inzanden van het kunstgras moeten gebeuren, zal dit ongeveer 8 uur duren. Maar moet er veel gesneden worden en delen aan elkaar gelijmd dan vergt dit veel extra tijd en aandacht en dus zal het langer duren voor het kunstgras optimaal in de tuin ligt.

Zelf kunstgras leggen of laten leggen?

Deze keuze kunt u maken door de verschillende stappen door te nemen en te overwegen of u deze gemakkelijk zelf uit kan voeren. Daarnaast is het ook mogelijk om een deel zelf uit te voeren en de rest te laten maken door onze vakmannen. Kunstgras laten leggen kan in sommige gevallen beter zijn dan het zelf doen. Bij een stuk kunstgras van vier bij vier is gemakkelijker dan een tuin van 15 meter diep bij 6.20 meter breed met een kronkel pad er tussen. 

Komt u er niet helemaal uit met het leggen van uw kunstgras? Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder.

DOWNLOAD DE LEGINSTRUCTIES KUNSTGRAS LEGGEN Zelf kunstgras leggen is eenvoudig met onze tips!

John Garden Sense

Wat onze klanten zeggen

"

"Heel erg goed geholpen, en snel, zelfs in deze corona tijd. Yoni denkt mee en geeft goede adviezen. Wij zijn dik tevreden. Bedankt voor de goede service!!"


Familie uit Best - Januari 2021

''Dag Yoni & John Gister, 28 mei, hebben jullie bij ons het grastapijt gelegd. Het eindresultaat is echt helemaal top. Mooier dan we verwacht hadden. En wat is John een topvent. Hij heeft zelfs de banden vervangen die ik gelegd had omdat er een paar niet zo mooi waren. Dat noem ik nou echt top service eerste klasse. Bij thuiskomst was alles netjes opgeruimd en leek alsof er niemand geweest was. De 5 sterren hebben jullie meer dan verdiend. Ik zal jullie aan iedereen aanraden. Ga zo door. En oja, Yoni. Jij ook bedankt voor je duidelijke, enthousiaste en vriendelijke uitleg bij ons bezoek een jullie showroom. Wij gunde het jullie gelijk. Hopen dat we jullie niet meer nodig hebben al ben ik er zeker van dat jullie ook dan weer klaar staan voor ons."


Familie uit Goirle - Mei 2020

"Wij zijn erg te spreken over de service en prijs-kwaliteitverhouding van Garden Sense. We werden erg vriendelijk en goed geholpen bij het uitzoeken van het kunstgras. Voor een mooie prijs werd ons oude gras en zand meegenomen en het nieuwe kunstgras gelegd. Goede, vriendelijke en nette service voor een hele mooie prijs."


Linda & Michael uit Tilburg - November 2020

"Na een goed advies en een nette offerte is vandaag het kustgras in mijn voor en achtertuin aangelegd. De reacties zijn alom positief. Ik ben ook zeer tevreden met de service en de snelheid waarmee het hele proces van advies, offerte en aanleg werd doorlopen. Het is zeer goed te merken dat je met een professionele organisatie, die meedenkt en weet waar ze over spreken."


Meneer van Esch - Juli 2020

John en Yoni zijn een gouden duo. Yoni is goed bereikbaar en denkt graag snel mee en John voert de werkzaamheden/ aanleg zorgvuldig uit. Hij heeft plezier in het werk en straalt dat ook uit. Daarnaast denkt hij ook mee bij het aanleggen en is het een aardige man. Kortom, voor mooi kunstgras en goed advies en aanleg moet je bij Garden Sense zijn. John en Yoni bedankt!


Familie uit Eersel - November 2021

'GARDEN SENSE mag met recht in hoofdletters geschreven worden. Wat een fijn bedrijf om mee samen te mogen werken. Na een ongedwongen eerste bezoek in Oktober bij Yoni hadden wij meteen al besloten om niet verder te gaan kijken en GARDEN SENSE het kunstgras aan te laten leggen. We kregen het advies om in januari nog een keer op de koffie te komen om de nieuwste grasssoorten en kleuren te komen bekijken. Wij hebben gekozen voor GS Branch. John is een echte vakman en gaat voor 100 % resultaat en dat is dan ook terug te zien in het gras! Een echt Brabants bedrijf waar men de tijd voor je neemt en met goede adviezen komt en een eerlijke service! En last but not least ...het echte genieten kan nu gaan beginnen. John en Yoni bedankt!'


Familie van den Heuvel - 2020

"Wij zijn zeer tevreden met de vriendelijke ontvangst, wijze van voorlichting en meedenken om onze tuin tot een heel mooi plaatje te maken, zodat wij hier jaren plezier van zullen hebben. Tevens zijn wij zeer tevreden met de prima prijs/kwaliteitsverhouding en als belangrijkste uiteraard de wijze hoe het gelegd wordt. In 1 woord : Geweldig!"


Familie uit Tilburg - Maart 2020

Nieuws ontvangen over acties en aanbiedingen van Garden Sense?