Het zelf aanleggen van kunstgras is met de juiste voorbereiden goed te doen. Er wordt vaak te makkelijk gedacht over de stappen welke moeten worden ondernomen om het kunstgras optimaal te leggen en om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Daarom is een goede voorbereiding het halve werk.
Er moet goed nagedacht worden over alle stappen die genomen dienen te worden en hoe deze uit te voeren. Allereerst is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van de juiste kunstgras accessoires en er gekozen wordt voor een sterke, waterdoorlatende ondergrond.
Wij zullen alle stappen in het kort doornemen zodat u een goed beeld krijgt. Daarnaast kunt u de leginstructies voor het plaatsen van kunstgras downloaden van onze site. Ook hebben wij een korte bedrijfsfilm gemaakt waarin wij laten zien hoe kunstgras leggen eruit ziet.
DOWNLOAD DE LEGINSTRUCTIES KUNSTGRAS LEGGEN Zelf kunstgras leggen is eenvoudig met onze tips!
Om te beginnen willen we even aandacht voor een belangrijk punt bij kunstgras leggen; de vleug.
De legrichting waarin je het kunstgras legt kan je bepalen door het volgende blog door te lezen; kunstgras leggen, in welke legrichting en wat is de vleug. Wij helpen graag om te bepalen wat de juiste vezelrichiting en zichtkanten zijn.
In bovenstaande video is te zien hoe het kunstgras gelegd wordt en welke materialen er nodig zijn. Daarnaast zijn ook spullen nodig om het geheel te kunnen plaatsen:
1) Oude ondergrond verwijderen.
Verwijder de oude grasmat, bestrating en ander materiaal van de plek waar u het nieuwe kunstgras wilt leggen.
2) Aanvoeren van een nieuwe, sterke en waterdoorlatende ondergrond.
Verzeker u zelf ervan dat de ondergrond het water kan afvoeren. De geschikte onderlaag moet tussen de 5 en 10 cm dik zijn, dit ligt aan de soort ondergrond. Zwarte grond is niet geschikt als ondergrond voor kunstgras, geel zand is minder geschikt. Wij gebruiken altijd betongranulaat met een gradatie van 0-4 mm.
U kunt de ondergrond afwerken met opsluitband of stenen, dit hoeft niet. Het kunstgras kunt u op een natuurlijke manier laten stoppen onder een heggetje of in de border van uw tuin.
3) Verwerken ondergrondTril de ondergrond aan, houd het zandbed 1 cm onder de bovenzijde van de opsluitband of bestrating. Egaliseer de oppervlakte met een waterpas en uitvlaklat.
4) Ondermat plaatsen
U plaatst het drukverdeeldoek, geotextiel en/of kunstgras valdemping. Zorg dat het drukverdeeldoek elkaar niet overlapt. Bij het geotextiel is dit niet erg. Heb ik een geotextiel of drukverdeeldoek nodig? Ja, wij raden het al-tijd aan.
5) Kunstgras leggen
Rol het kunstgras uit. Let op eventuele vleug! Kunstgras is het mooist als u in de vleug kijkt. U legt de rol kunstgras ongeveer 5 cm over de kant, rand of tegen de muur. Als de tuin breder is dan vier meter legt u de andere rol hier tegenaan.
6) Op maat snijden
Snijd het kunstgras met een scherp stanleymes op maat in de rug van de mat. Voor snijwerk is een vast hand nodig en een scherp stanleymes! Dit kan een plat mes zijn maar ook een haak- tapijtmes werkt fijn.
7) Lijmen wanneer nodig
Sla vervolgens de zijkanten, die aan elkaar gelijmd moet worden, om en snijd ongeveer 2 cm tot aan de tweede pool van de zijkanten af. Let goed op de ruimte tussen de twee matten, zodat de lijmnaad nauwelijks opvalt. Leg de lijmband onder de naden van het kunstgras, vouw het terug, trek handschoenen aan en smeer met de lijmkam een strook lijm op de lijmband. Bevestig de grasmatten stukje voor stukje op de lijmband. Let op dat er geen sprietjes tussen de naad komen. Hierdoor wordt de naad namelijk duidelijker zichtbaar. Het komende half uur loopt u een aantal keer over de naden om extra aan te drukken. Ook kan gekozen worden kunstgras tape te gebruiken. Bij kleinere tuinen en/of tuinen waar slechts een klein stukje
gelijmd moet worden biedt dit veel voordelen. De vloeibare kunstgraslijm hebben we ook in kunstgras kit.
Wil je meer weten over hoe lijm je de kunstgras naad aan elkaar? Wij leggen het je uit!
8) Inzanden
Instrooien met instrooizand is niet noodzakelijk, maar geeft extra stevigheid aan de spriet en steun aan de mat. Wij adviseren dit wel te doen. Dit omdat we de afgelopen jaren hebben ervaren dat het ten gunste is van de grasmat en de levensduur.
9) Kunstgras haken
Kunstgrashaken worden gebruikt aan één lengte en één breedte zijde. Rondom een boompje of perkje ter bestrijding van vandalisme of op een heuvel om
erschuiving tegen te gaan. We gebruiken er maar weinig. De mat kan anders niet "werken" en er ontstaat een ongewenste plooi/kreukel in het kunstgras.
10) Opborstelen
Borstel het kunstgras op met een harde bezem. Het kunstgras zit erg plat wanneer het op de rol wordt gerold in de fabriek. Zodoende moet het kunstgras altijd worden opgeborsteld met en harde bezem of kunstgras bezem. Wanneer het kunstgras voor u gelegd wordt door de specialist zal dit gebeuren met een borstelmachine. Deze kan meer kracht zetten dan met de hand. Mocht het niet lukken kan dit uiteraard altijd nog worden gedaan om het kunstgras net die extra boost te geven. Er is bij ons ook een borstelmachine te huur.
Hoe lang het duurt voordat het kunstgras gelegd is ligt aan de werkzaamheden welke moeten gebeuren en het totale oppervlak welke voorzien moet worden van kunstgras. Bij een recht stuk van 4x8 zonder 'raar' snij- en lijmwerk en waarbij alle werkzaamheden vanaf het oude gazon verwijderen tot het inzanden van het kunstgras moeten gebeuren, zal dit ongeveer 8 uur duren. Maar moet er veel gesneden worden en delen aan elkaar gelijmd dan vergt dit veel extra tijd en aandacht en dus zal het langer duren voor het kunstgras optimaal in de tuin ligt.
Deze keuze kunt u maken door de verschillende stappen door te nemen en te overwegen of u deze gemakkelijk zelf uit kan voeren. Daarnaast is het ook mogelijk om een deel zelf uit te voeren en de rest te laten maken door onze vakmannen. Kunstgras laten leggen kan in sommige gevallen voordelen bieden.
Onze vakmannen en specialisten geven niet alleen een goed advies maar leggen u ook uit bij het ophalen of leveren van het kunstgras waar op gelet dient te worden. Wanneer je kunstgras zelf gaat leggen met advies en uitleg van ons dan komt het zeker goed! Onze vakmannen geven tips bij het leggen van het kunstgras en u kunt ons altijd bereiken om tussendoor te checken of de zelf uitgevoerde werkzaamheden wel goed gaan. Liever 3 keer meer bellen dan 1 keer een fout maken bij het zelf leggen van de kunstgrasmat.
Komt u er niet helemaal uit met het leggen van uw kunstgras? Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder.
DOWNLOAD DE LEGINSTRUCTIES KUNSTGRAS LEGGEN Zelf kunstgras leggen is eenvoudig met onze tips!
Wilt u graag kunstgras offerte aanvragen? Klik dan op de button hieronder en vul eenvoudig het formulier in.
Offerte aanvragen