• 15 jaar garantie

  • Hoge kwaliteit, scherpe prijs

  • ​Service en advies​

  • Binnen 2 weken geïnstalleerd

  • Levering uit voorraad

  • Advies aan huis

Rubber in kunstgras

Er zijn veel vragen rondom het rubber wat gebruikt wordt in kunstgras.

Is het rubber in kunstgras slecht?

Wij van Garden Sense hechten ten eerste veel waarde aan de kwaliteit van onze producten. Het kunstgras voldoet aan hoge kwaliteitseisen en zijn volledig vrij van schadelijke stoffen.

 

Je kan het vergelijken met voorverpakt vlees uit de supermarkt. Daar zit ook veel verschil tussen en het is erg belangrijk dat deze producten goed zijn voor onze gezondheid en verpakt worden zonder schadelijke stoffen en in een goed omgeving. Zo is het niet alleen bij kunstgras en vlees maar ook bij speelgoed, andere levensmiddelen en kleding. De afgelopen week horen we veel over het onderwerp dat kunstgras slecht is voor de gezondheid van de mens.

Allereerst is het een misverstand dat men denkt dat het kunstgras slecht is voor de gezondheid.

Het gaat niet om het kunstgras, maar om de rubber infill welke wordt gebruikt bij bijvoorbeeld voetbalvelden. Kunstgrasvelden worden ingestrooid met een infill product. Dit is bij speelvelden, sportvelden maar ook bij een kunstgras veldje bij de particulier zo. Dit kan zand zijn maar ook rubber. Deze geven samen met de vezels van de kunstgrasmatten een sterke grasmat welke bestand is voor intensief gebruik. Je kunt je voorstellen dat een dun kunstgras sprietje het gewicht van een volwassen persoon niet kan dragen. Om ervoor te zorgen dat de sprieten overeind blijven staan en zo het speelveld er uit ziet als een grasveld en mooi blijft worden deze velden voorzien van een infill product. Heel grof zou je kunnen zeggen dan de kunstgrasprieten ervoor zorgen dat het veld eruit ziet als een grasveld en dat de infill en ondergrond zorgen dat er gespeeld kan worden op dat veld.

 

Kunstgras bij de particulier wordt nooit ingezand met rubber. Dit is helemaal niet nodig en bovendien geeft het erg veel warmte af en een rubber geur bij warm weer. Hier wordt gekozen om een speciaal, rond gebrand, gedroogd zand te gebruiken van een bepaalde grote, silica zand. Dit is niet perse nodig maar het verlengt de levensduur van het kunstgras wel. Je kunt je voorstellen hoeveel steun een grasspriet van 35mm krijgt van een laagje stevig zand van 10 mm aan de onderkant.
Zo moeten speelvelden, bijvoorbeeld onder speeltoestellen of bij scholen, met 25 kilo speciaal zand ingestrooid worden voor een juiste keuring van de ondergrond. In combinatie met een 25 millimeter kunstgras product en een eventuele valdemping (afhankelijk van de maximale valhoogte) zorgt dit infill-product voor een veilige ondergrond. 

Bij sportvelden, vooral voetbal, wordt er vaak gekozen om het veld in te strooien met rubber.

Dit rubber zorgt ervoor dat de sporter een veilige ondergrond heeft met de juiste eigenschappen om deze sport te beoefenen. Hockeyvelden worden vaak met zand of water versterkt. Of een semi veld waar zand en water gebruikt worden. Er kan ook gekozen worden voor een mix van zand en rubber. Al deze verschillende combinaties en vormen zorgen voor andere kwaliteiten waardoor voor elke situatie de beste optie gekozen kan worden.


Dit rubber wordt gemaakt van oude rubberbanden. Dit wordt vermalen tot kleine stukjes. Er kan verschil zitten in deze rubber infill. Bijvoorbeeld van personenauto’s of vrachtwagens. Daarnaast kan er ook verschil ontstaan door de bewerking van deze banden. Wanneer ze bevroren worden en dan vermalen worden de stukjes minder hoekig, gladder, waardoor het beter onderin de mat blijft zitten en dus niet aan kleding en schoenen blijft plakken. Dit is op lange termijn goedkoper omdat er natuurlijk minder rubber uit de grasmat verdwijnt en er dus jaarlijks minder bijgevuld dient te worden.

 

Een leuk weetje; De lengte van de sprieten van voetbal kunstgras zijn vaak wel 60mm lang! Dit zien wij niet omdat het helemaal opgevuld is met rubber en/of zand. Om een voetbalveld van 105x68 meter te voorzien van zand en/of rubber is er dus heel veel infill nodig. Om een indruk te geven; op een veld van €300.000,- tot €350.000,- kost het al snel €15.000,- meer om voor een andere infill dan rubber te kiezen.

 

Het is niet moeilijk om uit te zoeken of het rubber slecht is voor onze gezondheid, en zo ja, waarom. Veel producten zijn kankerverwekkend. Maar er wordt niet bij vermeld wanneer dit van toepassing is. Zo verhoogt het eten van rood vlees het risico op darmkanker, hiervoor dient met 750 gram onbereid rood vlees per week te eten. Wanneer het rubber kankerverwekkend is, is het niet nodig om gelijk al het kunstgras te gaan verwijderen en te laten vervangen door natuurgras.
Er kan ook gekozen worden voor een ander product om het kunstgras stevigheid en speelcomfort te geven. Kokosvezels, kurkkorrels of gewoon het speciale zand dat al vaker gebruikt wordt bij hockeyvelden en speelterreinen. Bovendien is het aantal kunstgrasvelden in Nederland gegroeid van 150 in 2013 naar 1.550 kunstgrasvelden bij amateurclubs. Al het rubber kan verwijderd worden. Kunstgrasvelden dienen elk jaar gecontroleerd te worden of de infill nog aanwezig is en of er fouten in het veld zitten. Dit rubber kan gereinigd worden met machines. Zo kan het rubber ook verwijderd worden en vervangen door zand, kokos of kurk.

 

Wie weet komen ze met een andere, duurzame oplossing. Met een kunstgrasveld bespaar je op lange termijn kosten ten opzichte van een natuurgrasveld. Maar wanneer het rubber in dit veld slecht is voor de gezondheid zullen de voor- en nadelen nog eens goed tegen over elkaar gezet te worden.

 

Lees hier het artikel wat geschreven is; 'De Waarheid over Kunstgras'.