• 15 jaar garantie

  • Hoge kwaliteit, scherpe prijs

  • ​Service en advies​

  • Binnen 2 weken geïnstalleerd

  • Levering uit voorraad

  • Advies aan huis

Kunstgras zelf leggen of kunstgras laten leggen

Kunstgras is een sterk product, het kan tegen een stootje. Maar het is wel belangrijk dat er wordt gekozen voor de juist aanleg van kunstgras. Ga ik het kunstgras zelf leggen of kan ik de grasmat beter laten leggen? Allereerst leggen we kort uit hoe kunstgras geïnstalleerd moet worden.

Hoe leg je kunstgras?

Zorg voor de juiste stevige kunstgras ondergrond. Dit houdt in dat u het oude gazon of zwart grond afvoert. Hierna voert u nieuwe, stevige, waterdoorlatende ondergrond aan en deze moet getrilt en geëgaliseerd worden. Daarna wordt het drukverdeeldoek of geotextiel gelegd waarop het kunstgras geplaatst kan worden. De grasmat dient op maat gesneden te worden waar nodig en mocht dit nodig zijn verlijmd worden. 
Als laatste wordt het kunstgras ingezand met instrooizand en opgeborsteld.

Kan ik kunstgras zelf leggen?

Het leggen van kunstgras kan je zelf doen. Net zoals dat je zelf ook een overkapping kan maken of de badkamer kan betegelen. Wanneer je weet wat je doet, kennis van zaken hebt en het met beleid doet, kan je hier zelf aan beginnen! Maar… Dit alles is vakwerk, zo ook het leggen van kunstgras! Kunstgras gaat lang mee, zeker tien jaar kan er genoten worden van een strak, groen, onderhoudsarm gazon. Wel is het belangrijk dat het kunstgras goed gelegd wordt. Een paar punten waar o.a. rekening mee gehouden moet worden:

kunstgras-ondergrond-leggen- De kunstgras ondergrond moet stabiel, waterdoorlatend, getrild en geëgaliseerd zijn. Kunstgras vormt zich precies naar de ondergrond. Is deze niet strak en recht, dan ligt het kunstgras ook niet recht. Elk hobbeltje, groefje en gaatje zie je door het kunstgras heen. Ook als de ondergrond niet waterdoorlatend is zal het kunstgras, bij veel regen, gaan drijven. Dit is uiteraard niet te bedoeling. Zorg dat de ondergrond voldoende water doorlaat. Door de ondergrond aan te trillen en te egaliseren wordt het een strakke, nette ondergrond zodat het kunstgras ook strak en netjes ligt.

kunstgras-leggen-snijden- Snijden van kunstgras gebeurt altijd aan de onderkant van de mat. Wanneer dit aan de bovenzijde gebeurt snijd je de grassprieten weg en oogt het niet natuurlijk aan de rand. Daarnaast moet het gras ook goed op maat worden gesneden. Let er op dat het gras niet tegen de rand aan ligt, hierdoor gaat het krullen of plooien. Snijd er ook niet teveel af! Er kan altijd nog een stukje extra worden afgesneden, eraan snijden gaat niet meer.

kunstgras-laten-leggen-lijmen- Neem de tijd voor het verlijmen van kunstgras. Wanneer er twee stukken kunstgras aan elkaar bevestigd moeten worden kan dit met kunstgras lijm. Dit is een precies werkje, neem de tijd! Wanneer je de twee stukken tegen elkaar aanlegt en de naad is niet mooi, niet lijmen! Kijk eerst hoe het wel mooi gelijmd kan worden, vast is vast! Lijm ook nooit twee stukken kunstgras aan elkaar zonder eerst het buitenste randje van de grasmat af te snijden.

Of moet ik kunstgras laten leggen?

Wanneer u besluit om het kunstgras te laten leggen door de vakman bent u ervan verzekerd dat dit goed gebeurd. Mocht de specialist dan een foutje maken dan wordt dit kosteloos opgelost. Daarnaast legt de kunstgras vakman dagelijks kunstgras dus weet de fijne kneepjes van het vak om de kunstgrasmat zo mooi mogelijk te plaatsen. 
Dit kost uiteraard meer dan wanneer u het gras zelf plaatst. Maar dit kan ook verschillen

  • Alles zelf doen
  • Alleen oude gazon afvoeren zelf doen
  • Tot en met nieuwe ondergrond aanvoeren zelf doen

Deze verschillende stappen hebben een verschillende prijskaartje. Aan u de taak om te bedenken of u dit het geld en risico waard vind.

Dus...

Wanneer u aandacht besteed aan de stappen en eventueel goed inleest of ons om advies vraagt. Maar…! Het is een vak apart. Het kunstgras komt het beste tot zijn recht wanneer het wordt gelegd door de vakman. Onze vakmannen leggen dagelijks kunstgras. Zij kennen de fijne kneepjes waar op gelet moet worden. Hoe beter gelegd, des te langer de levensduur van het kunstgras. Daarnaast weet u ook zeker dat u garantie krijgt op het kunstgras. Op onze website kunt u de leginstructies downloaden. Ook kunt u een video bekijken waarin wij het kunstgras gelegd hebben zodat u kunt zien welke stappen ondernomen moeten worden. Mocht het echt niet lukken of bent u eraan begonnen maar niet meer zeker dat het goed gaat komen? Bel ons, wij helpen graag!